Jarskie kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i opłukać. Ugotować al dente. Odcedzić i dodać do ziemniaków, rozgnieść tłuczkiem i wymieszać dokładnie. Przestudzić.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
Wsypać garść bułki tartej (albo więcej) i wyrobić masę. Powinna być na tyle zwarta aby dało się lepić kotleciki.
Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w bułce tartej.
Kłaść kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze