Jarskie kotleciki z kalafiora

0 (0 ocen)

Mięciutkie kotleciki jarskie z ziemniaków i kalafiora, podane z surówką z pomidorów stanowią świetny letni obiad :)

Składniki:

  • 1 młody kalafior
    400 g ziemniaków
    0,5 pęczka szczypiorku
    1 jajko
    1 garść bułki tartej
    sól morska
    pieprz biały
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Jarskie kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i opłukać. Ugotować al dente. Odcedzić i dodać do ziemniaków, rozgnieść tłuczkiem i wymieszać dokładnie. Przestudzić.

    Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
    Wsypać garść bułki tartej (albo więcej) i wyrobić masę. Powinna być na tyle zwarta aby dało się lepić kotleciki.

    Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w bułce tartej.

    Kłaść kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Kotleciki najlepiej smakują z surówką z pomidorów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować