Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę mielimy przez maszynkę. 1 cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy 2 jajka i wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kulki.
2.1/2 kg pieczarek i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięsne kulki rozpłaszczamy i na środek każdej dajemy po łyżce farszu pieczarkowego.
I znowu zlepiamy kulki z farszem pieczarkowym w środku.
3.Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej i troszeczkę podsmażamy
4.Podsmażone kulki układamy na formie i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach jeszcze około godziny.
5.Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, odcedzamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
6.1 cebulę i pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z nich sos, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy jaskółcze gniazda z piekarnika , polewamy sosem pieczarkowym, z boku dajemy gotowaną kapustę kiszoną.
Komentarze