Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kasza przygotowana w ten sposób była bardzo pyszna.Polecam :-)

Składniki:

  • 2 duże garście grzybów leśnych suszonych
    300g chudej karkówki (3 cieniutkie plastry)
    1 papryka czerwona
    1 mała cebula lub pół dużej
    1 mała garść drobno posiekanej natki pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia
    1oog kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
    Przyprawy wg.uznania:
    suszone płatki chili,czosnek granulowany,estragon w proszku,przyprawa kebab-gyros,sól morska,sos sojowy ciemny.

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wodą dodać pół łyżeczki soli i ugotować do miękkości/odcedzić i pokroić je na drobniejsze części.
  • 2. Mięso umyć,osuszyc i pokroić w drobną kostkę i przełożyć na rozgrzany olej na głębszą patelnię.Cebulę pokroic w kostke i dodac do mięsa.Dodać również wcześniej przygotowane grzyby
  • 3. Przyprawić wszystko wyżej wymienionymi przyprawami i mieszając smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie przykryć pokrywą ,zmniejszyc ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (od czasu do czasu mieszając).
  • 4. Kaszę ugotować wg.instrukcji na opakowaniu/odstawić.
  • 5. Gdy mięso bedzie miękkie dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę i nadal smażyć mieszając do jej zwiędnięcia (żeby była lekko chrupka)
  • etapy przygotowania 6. Następnie wsypać kaszę , natkę pietruszki i mieszając trzymać na małym ogniu jeszcze około 3 minuty i gotowe.
    Podawać z ulubiona sałatką/surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy