Jednostronna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, energicznie mieszając, wsypać mąkę, z powrotem wstawić na palnik, chwilę gotować (cały czas mieszając). Ostudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem. Wyłożyć do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
2.Polewa czekoladowa:
Czekoladę wraz z kremówką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Zaraz posmarować góry ciasta karpatkowego.
3.krem 1:
Do szklani wlać 50 ml wody, wsypać żelatynę, odstawić do napęcznienia.
Do rondelka wlać 3 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło i cukier, zagotować.
Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać mieszankę z żółtkami, wymieszać, z powrotem wstawić na palnik, cały czas mieszając, gotować ok. 30 sekund. Zestawić z palnika, odczekać ok. 30 sekund, wlać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Lekko ciepły krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, wstawić do lodówki do zupełnego ostudzenia.
4.krem 2:
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wyłożyć na zimny krem budyniowy, wyrównać. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić w lodówce.
Komentarze