Jednostronna karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciekawa odmiana karpatki, która składa się tylko z jednego blatu ciasta pokrytego czekoladą i dwoma rodzajami kremu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka

    Polewa czekoladowa:
    50 g gorzkiej czekolady
    20 ml kremówki

    Krem 1:
    4 szklanki mleka (1 l)
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
    100 g masła
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    50 ml zimnej wody
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

    Krem 2:
    300 ml kremówki
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    50 g mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Jednostronna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, energicznie mieszając, wsypać mąkę, z powrotem wstawić na palnik, chwilę gotować (cały czas mieszając). Ostudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem. Wyłożyć do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.

  • 2. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę wraz z kremówką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Zaraz posmarować góry ciasta karpatkowego.
  • 3. krem 1:
    Do szklani wlać 50 ml wody, wsypać żelatynę, odstawić do napęcznienia.
    Do rondelka wlać 3 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło i cukier, zagotować.
    Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
    Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać mieszankę z żółtkami, wymieszać, z powrotem wstawić na palnik, cały czas mieszając, gotować ok. 30 sekund. Zestawić z palnika, odczekać ok. 30 sekund, wlać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Lekko ciepły krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, wstawić do lodówki do zupełnego ostudzenia.
  • 4. krem 2:
    Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wyłożyć na zimny krem budyniowy, wyrównać. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować