Jesienna zupa cebulowa z grzankami z serem

4.5 (142 ocen)

  • 10 min

Ta zupa swoimi kolorami przypomina mi jesień. Uwielbiam ją na chłodne wieczory z mężem.

  • 10 min

Składniki:

  • - 5 cebul pokrojonych w plasterki
    - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki
    - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte
    - spory kawałek masła
    - oliwa
    - 1 litr bulionu
    - sól, pieprz
    - posiekana natka pietruszki
    - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy)
    - sos Worcestershire
    - ser (u mnie gouda i pecorino)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa cebulowa z grzankami z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa cebulowa 1. Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by cebula nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu zamieszać cebulą, by nie przywarła. Po tym czasie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę.
    Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż ser się roztopi. Podawać gorące. Smacznego!

Porady

Można do zupky użyć kilku rodzajów cebuli, będzie miała mocniejszy aromat i piękniejszy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować