Ciasto kruche
• 10 dag masła
• 2 żółtka gotowane
• 2 żółtka surowe
• 5 dag cukru pudru
• 20 dag mąki pszennej
• ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne
• 9 jaj
• 1 i ½ szklanki mąki pszennej
• 3-4 łyżeczki kakao
• 1 i ½ szklanki cukru kryształu
• 1 i ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Jesienna biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce ok. 1h.
2.Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 min.
3.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka połączone z octem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 160-180°C przez ok. 35-40 min.
4.Krem I: Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
5.Krem II: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Dobrze połączyć.
6.Przełożenie ciasta: Przełożenie ciasta: 1. Ciasto ciemne 2. 1/3 kremu I 3. Ukośnie ułożone biszkopty namoczone lekko w galaretce 4. Pozostały krem I 5. Ciasto ciemne 6. Krem II 7. Biszkopt jasny 8. Polewa
Komentarze