Jesienna biedronka

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z dwoma kremami

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche;
    -10 dag masła
    -2 żółtka gotowane
    -2 żółtka surowe
    -5 dag cukru pudru
    -20 dag mąki pszennej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne;
    -9 jajek
    -1,5 szkl mąki pszennej
    -3-4łyżeczki kakao
    -1,5szkl cukru pudru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt;
    -4 jajka
    -0,75 szkl cukru
    -0,75szkl mąki pszennej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem I;
    -0,5 litra mleka
    -1 budyń śmietankowy
    -3 łyżki mąki pszennej
    -0,5 szkl cukru
    -25 dag masła

    Krem II;
    -0,5 litra śmietany 30%
    -1 galaretka czerwona
    -1 płaska łyżeczka żelatyny
    -cukier puder do smaku

    Dodatkowo;
    -jedna duża paczka podłużnych biszkoptów
    -1 czerwona galaretka rozpuszczona w 0,75szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienna biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche;
    Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito i dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 1 godz.

    Ciasto ciemne;
    Białka ubić z cukrem,dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce jarzynowej i delikatnie wmiesza w ciasto ciemne. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Wym blachy 25/30. Piec 40 min temp 180*C.

    Biszkopt;
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka. Gdy masa będzie dobrze ubita dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-delikatnie wymiesza. Ciasto przelać do blaszki o wym. 25/30 i piec ok 30 min temp 180*C.

    Krem I;
    Z mleka,budyniu,mąki i cukru ugotować budyń,gdy ostygnie dodawać do utartego wcześniej masła.

    Krem II;
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 300ml wody. Śmietanę ubić,dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Połączyć.

    Przełożenie ciasta;ciasto ciemne-1\2kremu I-ukośnie ułożone biszkopty namoczone w galaretce-druga połowa kremu I- ciasto ciemne-krem II -biszkopt jasny- Polewa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować