Jesienna biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche;
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito i dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 1 godz.
Ciasto ciemne;
Białka ubić z cukrem,dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce jarzynowej i delikatnie wmiesza w ciasto ciemne. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Wym blachy 25/30. Piec 40 min temp 180*C.
Biszkopt;
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka. Gdy masa będzie dobrze ubita dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-delikatnie wymiesza. Ciasto przelać do blaszki o wym. 25/30 i piec ok 30 min temp 180*C.
Krem I;
Z mleka,budyniu,mąki i cukru ugotować budyń,gdy ostygnie dodawać do utartego wcześniej masła.
Krem II;
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 300ml wody. Śmietanę ubić,dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Połączyć.
Przełożenie ciasta;ciasto ciemne-1\2kremu I-ukośnie ułożone biszkopty namoczone w galaretce-druga połowa kremu I- ciasto ciemne-krem II -biszkopt jasny- Polewa. Smacznego.
Komentarze