Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

0 (0 ocen)

Pyszne jesienne ciasto z dynia i gruszką

Składniki:

  • biszkopt :
    5 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru

    masa I :
    350 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    cukier do smaku
    150 g miękkiego masła

    masa II :
    250 g dyni
    3 gruszki
    1 szk wody
    1 łyżeczka masła
    1 galaretka cytrynowa

    polewa :
    1/3 kostki masła
    1/3 szk cukru
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 listek żelatyny

    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka ubić z cukrem a potem dodając po jednym żółtku nadal ubijać.
    Dodawać porcjami maki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2.
    2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.
    Budyń wystudzić.
    Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.
  • 3.
    Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.
    Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 4.
    Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.
  • 5. Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem.
    Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.
    Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia Gruszki Masa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować