Jesienna kasza gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebule kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki . Paprykę kroimy w paseczki .
2.Kiełbasę kroimy w kostkę . Dzień wcześniej namoczona fasole jaś gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Korniszony kroimy w kostkę .
Teraz potrzebna jest nam duża patelnia . Dajemy ok 2 łyżki oleju . Dodajemy pokrojoną cebulę i cukinie. Mieszamy . Dodajemy pokrojona paprykę i starta marchewkę . Podsmażamy . Dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę -mieszamy
3.Doprawiamy przyprawą uniwersalna i podlewamy troszkę gorącą wodą .Dusimy chwilę . Następnie dodajemy odcedzona ugotowaną fasolę .Mieszamy . Doprawiamy pieprzem białym lub świeżo mielonym kolorowym . Dodajemy ugotowaną kasze i pokrojone ogórki korniszony .Mieszamy .Dodajemy wyciśnięty czosnek jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem .
Komentarze