Jesienne bułeczki z puree dyniowym i nadzieniem

0 (0 ocen)

Robię je od bardzo dawna i zawsze wszystkim smakują. Bułeczki rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree dyniowego i nadzieniem o smaku przypominającym leczo. Możemy je zjeść na śniadanie, kolację, zabrać do pracy, szkoły czy na piknik.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    7 g suszonych drożdży,
    350 g mąki pszennej, + do podsypania
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    100 g puree z pieczonej dyni,
    1 płaska łyżeczka soli,
    1 duże jajko,
    ok. 250 ml ciepłej wody ( nie gorącej),
    4 łyżki oleju,
    Farsz:
    mała cebula drobno posiekana,
    2 ząbki czosnku drobno posiekane,
    łącznie 15 dag czerwonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę,
    15 dag cukinii startej na tarce o grubych oczkach,
    15 dag pieczarek startych na tarce o grubych oczkach,
    15 dag kiełbasy pokrojonej w małą kostkę (u mnie z piersi kurczaka),
    1 pomidor,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    ok 10 dag startego żółtego sera,
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ( może być suszona),
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
    oraz:
    1 jajko+1 łyżka mleka,
    pestki dyni,
    olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Jesienne bułeczki z puree dyniowym i nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i mieszamy. Dodajemy puree z dyni , jajko, olej i strumyczkiem wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut ( ja wyrabiam 3-4 min). Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosło i podwoiło objętość.
    Gdy ciasto nam rośnie przygotowujemy farsz.
    2. Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę, cukinię oraz kiełbasę. Smażymy razem kilka minut. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy. Następnie dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, przyprawiamy do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy aby odparować wodę z farszu, żeby bułki nam nie namokły, odstawiamy. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser, wszystko dokładnie mieszamy.
    3. Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Wyrobione ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją dłonią na cienki placek. Na każdy placek nakładamy porcję przygotowanego farszu i dokładnie zlepiamy formując kulę.
    Dokładnie sklejone bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstęp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować