Jesienne Ciasto korzenne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aromatyczne wilgotne i mocno korzenne

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło do ciasta: 20 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - Jajko: 3 sztuki
    - jogurt naturalny: 150 gramów
    - mąka pszanna: 2 szklanki
    - proszek do piezenia: 1.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - jabłka: 2 sztuki
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - przyprawa do piernika*: 1 opakowanie
    - cukier puder do posypania ciasta: 3 łyżki

Jesienne ciasto korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis jest prosty :
    Kostkę masła ucieramy na puch z 15 dkg cukru pudru , następnie dodajemy 3 całe jajkai nadal miksujemy , dodajemy kubeczek jogurtu na
    turalnego(150g) i nie przerywając miksowania dodajemy 2 szklanki mąki proszku do pieczenia łyżeczkę sody i przyprawę do piernika oraz rodzynki .Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę 2 jabłka.Finito ;-)

    Pieczemy 50 min w temperaturze 180 st. Ja użyłam dużej blaszki , w mniejszej ciasto wyjdzie poprostu wyższe dodajcie wtedy ok 8 minut w piekarniku ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy