Jesienne pierogi z gruszkami

4.5 (195 ocen)

W moim sadzie rośnie mnóstwo gruszek, przygotowałam z nich pyszne pierogi. To świetny jesienny obiad na słodko, podbije serca najmłodszych.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 250 g mąki,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta soli,
    • Letnia woda (około ½ szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 3 gruszki,
    • 1 łyżka cukru,
    • Szczypta cynamonu,
    • DODATKOWO:
    • Kwaśna śmietana,
    • Cukier,
    • cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Jesienne pierogi z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienne pierogi z gruszkami 1. NADZIENIE: Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z cukrem i szczyptą cynamonu. Jeśli gruszki będą bardzo dojrzałe to po wymieszaniu odsączmy je na sicie z soku, który puszczą jak postoją.
  • Jesienne pierogi z gruszkami 2.
    CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
  • Jesienne pierogi z gruszkami 3. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
  • Jesienne pierogi z gruszkami 4. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką, posypane cukrem i cynamonem. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jesienne piernikowe z gruszkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

róże

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi jak jesienne róże

Ika 1961 Pierogi w sosie grzybowym z mięsem w kształcie róż. 2 godz.

To może cię zainteresować