Podawać z ziemniakami z wody,kaszą gryczaną lub ryżem.Bardzo smaczne danie obiadowe na chłodne jesienno zimowe dni.Polecam.
Składniki:
35 dkg.mięsa mielonego wieprzowego
1 marchew średnia
1/4 papryki czerwonej
1 mała cebula
3 grzyby koźlaki / po za sezonem mogą być pieczarki /
3 łyżki oleju
4 łyżki słodkiej śmietany 18%
2 łyżeczki suszonych pomidorów z ziołami /ja suszę pomidory z bazylią oregano i czosnkiem i wszystko razem mielę/ http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/suszone-pomidory-z-ziolami-6
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna,majeranek do smaku,mąka do zagęszczenia sosu.
Jesienne pulpety z koźlakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i grzyby oczyścić,umyć.Marchew i paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę i grzyby pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej,włożyć warzywa i chwilę smażyć.Dodać grzyby
3.Smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego przesmażenia warzyw i grzybów.Przyprawić do smaku przyprawami i pozostawić do przestudzenia.
4.Do miski włożyć mięso,przesmażone warzywa,ewentualnie przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę.Rękoma z masy formować pulpeciki wielkości małej mandarynki.
5.W garnku zagotować 700 ml. wody,przyprawić przyprawa uniwersalna,włożyć pulpety i gotować na wolnym ogniu około 7 min. Pulpety wyjąć.
6.Sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,wlać śmietanę i zagotować.Całość przelać przez sito do czystego garnka.
7.Do gotującego się sosu włożyć pulpety,wsypać natkę pietruszki,wymieszać.
Komentarze