Jesienne roladki z indyka nadziewane marchewką i cukinią

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Roladki są lekkie i wyśmienite. Doskonale komponują się niemal z wszystkimi warzywami prosto z ogródka. To pomysł na prawdziwą obiadową bombę witaminową. :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg fileta z indyka
    -2 marchewki
    -1 młoda cukinia
    -2 łyżki ketchupu
    -2 łyżki musztardy
    -2 łyżki jogurtu greckiego
    -2 łyżki słodkiej śmietany
    -Przyprawy: kucharek, pieprz, sól, przyprawa do mięsa drobiowego, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienne roladki z indyka nadziewane marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie mięsa z indyka na roladki. 1. Fileta z indyka umyj pokrój na dosyć duże kawałki i rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw kucharkiem i pieprzem oraz posmaruj każdy z nich musztardą i ketchupem. Tak przygotowane mięso odstaw na godzinę do lodówki.
  • Przygotowanie marchewki i cukinii 2. Marchewkę i cukinie umyj i osusz. Marchewkę obierz. Tak przygotowane warzywa pokrój na cieniutkie plasterki lub słupki i lekko oprósz solą aby zmiękły. Odstaw na 10-15 minut.
  • image-2b0lsxn 3. Na przygotowane wcześniej kotlety z indyka nałóż marchewkę z cukinią i zawiń każdy z nich w roladkę, następnie ułóż je dosyć gęsto w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotowane roladki gotowe do pieczenia. 4. Do kubka wlej 3 łyżki wody, 2 łyżki słodkiej śmietany oraz dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawą do mięsa drobiowego, bazylią lub ulubionymi przyprawami-ziołami. Tak przygotowanym sosem zalej roladki.
  • Gotowe roladki :) 5. Piecz 45 minut w temperaturze 180* (termo obieg) z zamkniętą pokrywką po czym odkryj pokrywkę i piecz jeszcze około 10 minut tak aby roladki się zrumieniły. SMACZNEGO!

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować