Roladki są lekkie i wyśmienite. Doskonale komponują się niemal z wszystkimi warzywami prosto z ogródka. To pomysł na prawdziwą obiadową bombę witaminową. :)
Jesienne roladki z indyka nadziewane marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z indyka umyj pokrój na dosyć duże kawałki i rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw kucharkiem i pieprzem oraz posmaruj każdy z nich musztardą i ketchupem. Tak przygotowane mięso odstaw na godzinę do lodówki.
2.Marchewkę i cukinie umyj i osusz. Marchewkę obierz. Tak przygotowane warzywa pokrój na cieniutkie plasterki lub słupki i lekko oprósz solą aby zmiękły. Odstaw na 10-15 minut.
3.Na przygotowane wcześniej kotlety z indyka nałóż marchewkę z cukinią i zawiń każdy z nich w roladkę, następnie ułóż je dosyć gęsto w naczyniu żaroodpornym.
4.Do kubka wlej 3 łyżki wody, 2 łyżki słodkiej śmietany oraz dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawą do mięsa drobiowego, bazylią lub ulubionymi przyprawami-ziołami. Tak przygotowanym sosem zalej roladki.
5.Piecz 45 minut w temperaturze 180* (termo obieg) z zamkniętą pokrywką po czym odkryj pokrywkę i piecz jeszcze około 10 minut tak aby roladki się zrumieniły. SMACZNEGO!
Komentarze