Słodziutki tort na jesienną chandrę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Zetrzyj jabłka na tarce (ich waga powinna wynosić 100g). W garnku rozpuść na małym gazie mieszając od czasu do czasu 40g margaryny,150g brązowego cukru, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową z tartymi jabłkami i sokiem jabłkowym. Kiedy osiągnie konsystencję galaretki znaczy, że jest gotowe. Ostudzić. Pozostałą margarynę utrzyj z białym cukrem. Potem ostrożnie wbijaj po jednym jajku do masy i dodawaj stopniowo przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dolej aromat. Na koniec dodaj orzechy i ,,galaretkę jabłkową”. Upiec 4 placki w 1700 C (1 placek piecze się ok. 20-25 min).
2.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka zalać odrobiną gorącej wody i smażyć do uzyskania konsystencji galaretki. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową i aromat. Wymieszać. Masę od razu wyłożyć na 1. placek i przykryj 2.
3.Masa serowo- miodowa: Twaróg zmiel. Margarynę utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj stopniowo ser, miód i aromat. Gotową masę wyłóż na 2. placek i przykryj 3.
4.Masa orzechowa: Śmietanę podgrzej z częścią cukru na gazie, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Masło utrzyj z resztą cukru, a potem dodaj śmietanę wymieszaną z cukrem i orzechami. Dodaj spirytus i aromat. Masę nałóż na 3. placek i przykryj 4
5.Dekoracja: Masę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotową obłóż cały tort. Po bokach ciasta przyklej rurki. Wierzch posyp zmielonymi orzechami i startą czekoladą.
Komentarze