Jesienny tort dyniowy z "babim latem" z karmelu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Finezyjny jesienny tort z wykorzystaniem sezonowych darów natury. Korzenne blaty dyniowe doskonale łączą się z kremami czekoladowym i kawowym. Całość wzbogaca smak i aromat śliwek. Wrażenie na gościach zrobi dekoracja z karmelowych nitek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Dyniowe blaty (składniki na jeden blat):

    - 1 szklanka mąki pszennej;
    - 50 dag miąższu dyni;
    - 6 łyżek cukru;
    - 2 jajka;
    - 1/2 szklanki oleju;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżeczka cynamonu;
    - szczypta soli;


    Krem kawowy:

    - 200 g masła;
    - 4 żółtka;
    - 400 ml mocnej kawy;
    - 1 torebka budyniu waniliowego;
    - 3/4 szklanki cukru pudru;
    - 1 łyżka spirytusu;

    Krem czekoladowy:

    - 200 g czekolady deserowej;
    - 150 g masła;
    - 20 g cukru pudru;
    - łyżka kakao;
    - 1 łyżka spirytusu;

    Dodatkowo:

    - powidła śliwkowe;
    - 1/2 szklanki cukru do przygotowania karmelu
    - kilka łyżek mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Jesienny tort dyniowy z "babim latem" z karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat dyniowy (najlepiej upiec dwa osobne blaty w tortownicy o średnicy 28 cm).
    Miąższ dyni oczyszczamy z pestek, kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Studzimy i miksujemy.
  • 2. W misce mieszamy suche składniki na ciasto. W osobnej miksujemy jajka z dynią i olejem. Dodajemy sypkie składniki i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. Analogicznie wykonujemy drugi blat.
  • 3. Krem kawowy-400 ml mocnej kawy gotujemy z torebką budyniu waniliowego. Następnie do zagęszczonej masy dodajemy 4 utarte żółtka. Ucieramy na puch masło z cukrem pudrem i dokładnie łączymy z ostudzoną masą budyniową cały czas miksując. Dla wzbogacenia smaku dodajemy do kremu łyżkę spirytusu.
  • 4. Krem czekoladowy-w miseczce umieszczonej w garnku z niewielką ilością gotującej się wody, roztapiamy czekoladę. Następnie czekoladę łączymy z utartym z cukrem pudrem masłem. Do masy dodajemy rozmieszane w 20 ml wody łyżkę kakao oraz odrobinę spirytusu stale miksując.
  • 5. Pierwszy blat dyniowy smarujemy warstwą powideł śliwkowych, następnie układamy krem kawowy i kolejny blat. Drugi blat smarujemy również powidłami śliwkowymi i układamy czekoladową masę, która posłuży nam również do wysmarowania brzegów. Na torcie układamy kawałki śliwek.
  • 6. Tort ozdabiamy dekoracją z karmelowych nitek. Pół szklanki wody i pół szklanki cukru gotujemy w rondelku aż do osiągnięcia gęstego syropu złocistego koloru. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i nabieramy na łyżeczkę odrobinę karmelu. Unosząc łyżeczkę wysoko nad tortem zauważymy tworzące się w powietrzu cienkie nitki z karmelu, które przyozdobią nasz tort. Wielokrotnie powtarzamy czynność tworząc fantazyjną pajęczynę. Resztę karmelu możemy połączyć z odrobiną mleka i polać kawałki śliwek.

Porady

Smak blatów dyniowych wzbogaci dodatek miodu lub brązowego cukru, możemy przyżądzić również ciasto ze zdrowej , razowej mąki orkiszowej, która doskonale pasuje do smaku jesiennych owoców. Warto użyć powideł śliwkowych domowej roboty z dodatkiem czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować