Jesienny torcik z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier (stopniowo!), cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy jajecznej dodać wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy 26cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić drugi biszkopt.
2.Mus śliwkowy: Ze śliwek wyjąć pestki. Zagotować śliwki z wodą i cukrem. Zmiksować na puree, a następnie ponownie zagotować. Wsypać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy biszkopt. Schłodzić.
3.Warstwa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do niej mleko i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. ¾ masy wyłożyć na stężały mus śliwkowy, przykryć drugim biszkoptem i wysmarować resztą masy śmietankowej. Schłodzić do stężenia.
Komentarze