To niesamowicie pyszne, wilgotne, pełne bakalii i czekolady ciasto! Dodatkowo jest szybkie w przygotowaniu. Polecam przygotować większą ilość puree z dynii, by starczyło na jeszcze jeden wypiek, gdyż jeden keks to za mało:).
Jesienny dyniowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda, cynamon i gałka muszkatołowa) łączymy ze sobą.
2.Orzechy oraz czekoladę kroimy na mniejsze części. Pokrojone składniki łączymy z żurawiną i rodzynkami.
3.Jajka wybijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Składniki ubijamy do uzyskania puszystej masy.
4.Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Następnie dokładamy dynię. Całość dokładnie miksujemy.
5.Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane bakalie oraz czekoladę. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.Upieczony keks wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przestygnięty dekorujemy polewą czekoladową oraz pokrojonymi orzechami.
Komentarze