Jesienny garnek z dynią

0 (0 ocen)

Pikantny, rozgrzewający garnek z dynią i ciecierzycą. Najlepszy na drugi dzień z pajdą świeżego chleba domowego lub ryżem.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    Kawałek bakłażana
    1 papryka czerwona
    1 kg dyni
    200 g ciecierzycy gotowanej
    100 g chorizo
    1 puszka krojonych pomidorów
    Szczypta cukru
    1 czubata łyżeczka czubricy czerwonej
    0,5 łyżeczki oregano
    Sól i pieprz do smaku

Jesienny garnek z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić z papryką do garnka. Smażyć razem, co chwilę mieszając.

    Dynię obrać, usunąć włókna z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wlać 100 ml wody, dusić pod przykryciem. Do miękkości dyni.

    Chorizo pokroić w pół plastry, wrzucić z cukinią do garnka. Wymieszać.

    Dodać pomidory w puszce, doprawić cukrem, oregano, czubricą, solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy