Jesienny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Każdą z papryk umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok. 7-8 min. Następnie dodajemy wodę (ok. 2 szklanek). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotujących się warzyw wraz przecierem pomidorowym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy je do naszego gulaszu i doprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami. Dynię drążymy, obieramy i kroimy w kostkę podobną do tej do ziemniaków. Dodajemy ją gdy nasze ziemniaki będą w połowie miękkie. Kiełbasę kroimy w półtalarki i dodajemy do warzyw. Przez cały czas kontrolujemy czy jest wystarczająca ilość wody aby nasze ziemniaki i dynia zmiękły, jeśli nie dolewamy odrobinę. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, ziołami oraz pieprzem.
Komentarze