Jesienny gulasz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i pożywne danie w sam raz na jesienny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • połówka niewielkiej dyni, ok. 1/2 kg
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki żółtej
    2 pomidory
    5 ziemniaków (nie za dużych)
    2 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 kiełbasy śląskie
    sól, pieprz,
    papryka słodka
    pieprze cayenne
    3-4 liście laurowe,
    3-4 ziarenka ziela angielskiego,
    zioła dalmatyńskie
    cukier
    olej

Jesienny gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Każdą z papryk umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok. 7-8 min. Następnie dodajemy wodę (ok. 2 szklanek). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotujących się warzyw wraz przecierem pomidorowym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy je do naszego gulaszu i doprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami. Dynię drążymy, obieramy i kroimy w kostkę podobną do tej do ziemniaków. Dodajemy ją gdy nasze ziemniaki będą w połowie miękkie. Kiełbasę kroimy w półtalarki i dodajemy do warzyw. Przez cały czas kontrolujemy czy jest wystarczająca ilość wody aby nasze ziemniaki i dynia zmiękły, jeśli nie dolewamy odrobinę. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, ziołami oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy