Najlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre.Zatem zachęcam do zrobienia tego pysznego gulaszu.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego
4 szalotki
3-4 ząbki czosnku
2 kolorowe papryki
1/2 papryczki chili
1 szklanka fasoli Jaś
40 dag dyni
3 marchewki
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 -4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
3-4 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
sól himalajska do smaku
Pęczek natki pietruszki
Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie,ugotować prawie do miękkości, odcedzić.
Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucic mięso, cebulę, marchewkę i czosnek, doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę przypraw, lekko osolić do smaku, wlać bulion i gotować około 1 godziny.
2.Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować około 30 minut.
3.Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko posypać gulasz natką i podawać.
Doskonale smakuje z pieczywem.
Komentarze