Jesienny jabłecznik z dynią ( z nutą cynamonu, pomarańczy i kokosu)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jesienią w moim ogrodzie jabłonki uginają się od ciężaru jabłek. A i dynie też pięknie rosną. Bardzo lubię i jabłka i dynie, więc właśnie jesienią wymyślam różne przepisy z ich wykorzystaniem. A to ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie pachnie! Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    2 jajka
    200 g masła
    4 jabłka
    kawałek dyni ( po pokrojeniu w kostkę pół szkl.)
    1 łyżeczka cynamonu
    olejek pomarańczowy
    3 łyżki miodu
    1-2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny jabłecznik z dynią ( z nutą cynamonu, pomarańczy i kokosu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodajemy jajka, ojejek , , posiekane masło- zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
    W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę jabłka i dynię. Dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy.
    Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
    Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na formę ( by było również na brzegach). Układamy mieszankę jabłek i dyni. Od drugiej części ciasta odkładamy troszkę do listków, a pozostałą część rozwałkowujemy i nakładamy na jabłka.
    Do pozostałej części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy aż wszystko się dobrze połączy. wałkujemy i wycinamy listki. Przyklejamy za pomocą miodu.
    Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. godziny.
    Posypujemy cukrem pudrem. Pycha!!!! I jak cudownie pachnie!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować