Jarski pasztet dyniowy z grzybami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie sezonowych warzyw oraz grzybów. Kremowy, lekko słodki, a zarazem o głębokim smaku przysmak idealny nie tylko dla wegetarian!
Jesienny jarski pasztet dyniowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotować według wskazówek na opakowaniu i odstawić do ostudzenia.
2.Cebulę oraz grzyby pokroić w średniej wielkości kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć cebulę oraz grzyby razem z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Można dodać odrobinę soli.
3.W międzyczasie obrać i pokroić dynię usuwając wcześniej pestki.
Około 1,5 centymetrowe kostki dyni dusić do miękkości na małym ogniu w garnku z odrobiną wody na dnie. Odstawić do ostudzenia, następnie zblendować lub rozgnieść widelcem.
4.Po usunięciu przypraw z grzybów dodać je do ugotowanej kaszy jaglanej i soczewicy. Zblendować, dodać puree z dyni i sos sojowy.
Całość doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Na koniec sypnąć dużą szczyptę cząbru.
Wymieszaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Piec w temperaturze 200°C przez 30 - 40 min.
Pasztet najlepiej studzić całą noc przed wyjęciem z formy.
Komentarze