Jesienny placek ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię gotować i urozmaicać posiłki dla mojej rodziny. Kiedyś zostało mi dużo masy na placki ziemniaczane i tak oto powstał pomysł na tę potrawę.

  • 40 min

Składniki:

  • Masa na placki: 7 dużych ziemniaków, 1jajko, 2łyżki mąki pszennej, 1duża cebula, sól, pieprz.

    Nadzienie do placków: po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej, 1cukinia, 1 cebula, 2ząbki czosnku, 2piersi z kurczaka, 10pomidorów koktajlowych, pół małej kapusty pekińskiej, 300g żółtego sera, sól, pieprz, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna

    Olej do smażenia placków i kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienny placek ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ziemniaczana: ziemniaki i cebule ścieramy na tarce dodajemy do nich jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wlewamy część oleju na dużą patelnię. Kiedy olej się rozgrzeje dzielimy masę na 4częśći i smażymy 4 duże placki ziemniaczane. Placki smażymy do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Usmażone placki wykładamy na talerze wyłożone papierowym ręcznikiem.
  • 2. Nadzienie: piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w niedużą kostkę. Obsypujemy kurczaka przyprawą gyros i odstawiamy. Warzywa myjemy i kroimy, paprykę i cukinię w dużą kostkę, cebulę w pół krążki, czosnek siekamy. Kapustę pekińską dzielimy na 4 części i tniemy w grubsze paski a pomidorki kroimy na pół.
  • 3. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawionego kurczaka i smażymy aż się zrumieni. Dodajemy cebulę i cukinię (chwile dusimy, aby cukinia nabrała szklistego koloru). Następnie wrzucamy paprykę, czosnek (chwilę dusimy). Pod koniec duszenia dodajemy kapustę, pomidorki i doprawiamy do smaku. Wszytko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni (termoobieg). Na połowę placka wykładamy 1/4 farszu, posypujemy startym żółtym serem i składamy placek na pół. Postępujemy tak z pozostałymi plackami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim złożone placki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekany ok.20minut.
    Gotowe placki podajemy z keczupem lub sosem czosnkowo- ziołowym.

Porady

Aby placki nie rozerwały się nam w czasie przewracania na drugą strunę. Bierzemy duży talerz i usmażony z jednej strony placek zsuwamy na talerz nieupieczoną częścią do góry. Następnie szybkim, energicznym ruchem wrzucamy placek nieusmażoną częścią zpowrotem na patelnię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować