jeż z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pomysłowy obiad by każdy niejadek zjadł obiadek.

  • 50 min

Składniki:

  • składnik podstawowy:
    mięso mielone, u mnie dziczyzna ok. 600 g
    papryczka wiśniowa marynowana
    kilka różyczek kalafiora

    składnik podstawowy dodatkowy:
    ziemniak

    składniki robocze:
    mała cebula
    sól morska
    pieprz kolorowy
    kilka kaparów
    pietruszka
    szczypiorek

    dekoracja:
    sałata
    oliwki
    kilka ziaren pieprzu

Jeż z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, kaparami, pietruszką, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  • 2. Mięso mielone rozpłaszczamy w dłoniach w środek wkładamy różyczkę kalafiora i owijamy mięsem. Kształtujemy korpus jeża.
  • 3. Ziemniaka kroimy w zapałkę. Słupki ziemniaka wbijamy w mięso, tak by wyglądały jak igły. Z oliwek robimy oczy z pieprzu nos jeża. Papryczkę wiśniową kładziemy na jeżyka.
  • 4. Jeże pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • 5. Gotowe jeże wykładamy na liście sałaty.

Porady

Zamiast różyczki kalafiora w środek jeża możemy włożyć jajko ugotowane na miękko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy