Jeżyki i kotki na babeczkach nadzianych delecta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia.
2.Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego stężenia (najszybciej stężeje jeśli wystudzimy ją w zimnej wodzie a następnie włożymy do lodówki).
3.Przygotowujemy lukier: w trzech miseczkach ucieramy odrobinę wody (około łyżki, do tego z miodem – mniej wody bo potrzebujemy go niewiele) z cukrem pudrem (dajemy go tyle by lukier był biały i niezbyt lejący).
4.Do jednego dodajemy kakao i ucieramy a do drugiego miód i cynamon, również ucieramy. Trzeci pozostawiamy biały.
5.By zrobić wąsy, uszy, oczka dla kotków i oczka dla jeżyków z niewielkiej ilości lukru brązowego i osobno białego wyciskamy na papier do pieczenia wąsiki (brązowe), kuleczki na oczka (brązowe) i łezki na uszka (brązowe) a do niej na środek wciskamy odrobinę białego lukru (ja użyłam do tego zwykłego woreczka foliowego: do jednego z jego rogów przełożyłam odrobinę lukru, ścisnęłam woreczek, tak by móc odciąć rożek i naciskając od góry woreczek z lukrem wyciskałam odpowiednie kształty na papier). Pozostawiamy je do całkowitego zastygnięcia.
6.Śmietankę ubijamy mikserem dodając cukier (w ilości zależnej od upodobań smakowych).
7.Dekorujemy przestudzone babeczki:
KOTKI
Na każdą babeczkę przeznaczoną na kotka dajemy łyżkę bitej śmietany, na czubku umieszczamy zastygnięte uszka, poniżej oczka, na środek wyciskamy nosek z niezastygniętego brązowego lukru a obok po obu stronach wbijamy delikatnie zastygnięte wąsiki, poniżej noska wbijamy żurawinę.
8.JEŻYKI
Na każdą babeczkę przeznaczoną na jeżyka dajemy łyżkę bitej śmietany (bądź wyciskamy na kilka brązowy niezastygnięty lukier), na dole babeczki wyciskamy z brązowego lukru nosek do którego bijamy kawałek pokrojonej w słupki moreli.
9.Nad noskiem wyciskamy oczka z beżowego lukru a na ich dole umieszczamy zastygnięte brązowe kuleczki.
10.Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki, każdy smarujemy lukrem (na około ¾ długości paluszka) i wbijamy w jeżyki.
11.Na jeżyki dajemy „jabłuszko” ze stężałej galaretki ( po łyżce na każdego jeżyka).
Porady
lukier możemy zrobić z białka zamiast wody - wtedy powinien szybciej zastygnąć :) ja myśląc o dziecku wolałam użyć wody
Komentarze