Jeżyki i kotki na Babeczkach nadzianych Delecta

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszne i słodziutkie a ich wygląd skusi nie tylko dzieci :)))

  • 3 godz.

Składniki:

  • opakowanie Babeczek nadzianych owocowo Delecta (moje są z jagodami)

    na lukier biały:
    odrobina zimnej, przegotowanej wody
    cukier puder

    na lukier brązowy:
    odrobina zimnej, przegotowanej wody
    cukier puder
    kakao

    na lukier beżowy:
    odrobina zimnej, przegotowanej wody
    cukier puder
    odrobina miodu płynnego
    około 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego

    na bitą śmietanę:
    śmietanka 30 %
    cukier biały drobny

    ponadto:
    żurawina suszona
    morele suszone
    galaretka czerwona
    paluszki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Jeżyki i kotki na babeczkach nadzianych delecta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego stężenia (najszybciej stężeje jeśli wystudzimy ją w zimnej wodzie a następnie włożymy do lodówki).
  • 3. Przygotowujemy lukier: w trzech miseczkach ucieramy odrobinę wody (około łyżki, do tego z miodem – mniej wody bo potrzebujemy go niewiele) z cukrem pudrem (dajemy go tyle by lukier był biały i niezbyt lejący).
  • 4. Do jednego dodajemy kakao i ucieramy a do drugiego miód i cynamon, również ucieramy. Trzeci pozostawiamy biały.
  • 5. By zrobić wąsy, uszy, oczka dla kotków i oczka dla jeżyków z niewielkiej ilości lukru brązowego i osobno białego wyciskamy na papier do pieczenia wąsiki (brązowe), kuleczki na oczka (brązowe) i łezki na uszka (brązowe) a do niej na środek wciskamy odrobinę białego lukru (ja użyłam do tego zwykłego woreczka foliowego: do jednego z jego rogów przełożyłam odrobinę lukru, ścisnęłam woreczek, tak by móc odciąć rożek i naciskając od góry woreczek z lukrem wyciskałam odpowiednie kształty na papier). Pozostawiamy je do całkowitego zastygnięcia.
  • 6. Śmietankę ubijamy mikserem dodając cukier (w ilości zależnej od upodobań smakowych).
  • 7. Dekorujemy przestudzone babeczki:
    KOTKI

    Na każdą babeczkę przeznaczoną na kotka dajemy łyżkę bitej śmietany, na czubku umieszczamy zastygnięte uszka, poniżej oczka, na środek wyciskamy nosek z niezastygniętego brązowego lukru a obok po obu stronach wbijamy delikatnie zastygnięte wąsiki, poniżej noska wbijamy żurawinę.
  • 8. JEŻYKI

    Na każdą babeczkę przeznaczoną na jeżyka dajemy łyżkę bitej śmietany (bądź wyciskamy na kilka brązowy niezastygnięty lukier), na dole babeczki wyciskamy z brązowego lukru nosek do którego bijamy kawałek pokrojonej w słupki moreli.
  • 9. Nad noskiem wyciskamy oczka z beżowego lukru a na ich dole umieszczamy zastygnięte brązowe kuleczki.
  • 10. Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki, każdy smarujemy lukrem (na około ¾ długości paluszka) i wbijamy w jeżyki.
  • 11. Na jeżyki dajemy „jabłuszko” ze stężałej galaretki ( po łyżce na każdego jeżyka).

Porady

lukier możemy zrobić z białka zamiast wody - wtedy powinien szybciej zastygnąć :) ja myśląc o dziecku wolałam użyć wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować