Jeżyki z warzywami w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

pyszne połączenie mięsa mielonego, ryżu i warzyw, danie szybkie, syte i pyszne

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
    warzywa drobno posiekane 1 szklanka (ulubione warzywa: marchewka, seler, pieczarki, brokuł, kalafior)
    ryż 1 szkl
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    woda 2 szkl
    cebula biała 1 szt
    1/2 szkl śmietany
    bulion 1 kostka
    20 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki

Jeżyki z warzywami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 min - pod przykryciem. Dobrze odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem, jajkiem, ryżem i bułką, przyprawić. Uformować pulpeciki. Na oleju przyrumienić pulpeciki z obu stron, przełożyć je do garnka. Jeżyki zalać wodą z kostką rosołową i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 min. Przemieszaj czasami, obróć pulpety. Na koniec dodać przyrumienione na maśle pieczarki pokrojone w plasterki i śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy