Jeżyk z pastą z sera białego i kiełbasą "Krakowską"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Takiego jeżyka z pysznej pasty serowo-kiełbasianej na pewno polubią dzieci.Jeśli się go poda z bułeczką pełną kabanosów ,to będzie syty a zarazem bardzo efektowny posiłek.

  • 20 min

Składniki:

  • 10 dag kiełbasy Krakowskiej(zmielonej)
    15 dag zmielonego twarogu(można pomieszać pół na pół z fetą)
    7 czarnych oliwek
    1 pomidorek koktajlowy
    2 ziarna jałowca
    drobno posiekany szczypiorek na trawkę dla jeżyka,malutka gałązka natki pietruszki,sól,pieprz do smaku
    Kanapka:
    1/2 bułeczki
    masło do posmarowania bułeczki
    1/2 laski kabanosa
    liść sałaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jeżyk z pastą z sera białego i kiełbasą "krakowską" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mieszamy z kiełbasą(jeśli masa jest za sucha należy dać odrobinę śmietany)doprawiamy pieprzem i solą do smaku.Z masy formujemy jeżyka.Oliwki tniemy na cienkie słupki,z 1 oliwki odcinamy1/3 część (na nosek).Pokrojone oliwki wbijamy w jeżyka.Z 2 ziaren jałowca robimy jeżykowi oczy ,a z 1/3 części oliwki nosek.Na środku jeżyka kładziemy pomidorka a na pomidorku kładziemy natkę pietruszki(to jest jeżykowe jabłuszko).Na talerz dajemy szczypiorek a na niego delikatnie przekładamy jeżyka.Bułkę smarujemy masłem,pokrojonego skośnie na plastry kabanosa układamy na bułce wyłożonej liściem sałaty.

Porady

Zamiast szczypiorku na trawkę możemy użyć dowolne świeże pokrojone zioła.Oczy można zrobić z ziaren ziela angielskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować