Będąc na parapetówce od znajomych zaimponowała mi zupełnie inna forma przegryzek, niż ta tradycyjna. Trochę zmodyfikowałam i tak powstał jeżyk :)
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
melon
pieczarki marynowane
3 ogórki kiszone bądź konserwowe
3 plastry grubo krojonej ( ok. 1 cm) szynki lub innej wędliny
1 papryka
3 plastry grubo krojonego sera żółtego
wykałaczki
kapusta pekińska lub sałata, ziarenka ziela angielskiego i kawałek marchewki do dekoracji
Jeżyk- dobry na każdą imprezę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Melon dzielimy na dwie części
Ogórki kiszone, ser, paprykę, wędlinę kroimy w grubą kostkę
(Paprykę można wcześniej pomoczyć w wrzątku z odrobiną soli, żeby zmiękła lub użyć marynowanej). Pieczarki kroimy wzdłuż.
Kolejno nakładamy na wykałaczki wędlinę, paprykę, ser, i ogórek lub pieczarkę.
Wbijamy w melona tworząc kolce.
Pod melona możemy włożyć sałatę i wydłubać w melonie miejsca na oczy (ziele angielskie) i nos (marchewka).
Komentarze