Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier ,sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.
2.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
3.Jeżyny zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała . Przełożyć jeżynową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
4.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jeżynami.
Komentarze