Jeże wcale nie są trudne do zrobienia, ich formowanie a następnie „obkolcowywanie” to świetna zabawa. Nie wspominając już o ich jedzeniu…mmmm….pychota!
Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Ważne by nie kleiło się do rąk, podczas formowania jeży. Nie może być zbyt luźne, bo wtedy jeżyki nam się rozpłaszczą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 mniejszych części (w zależności od tego jak duże gruszki mamy). Każdą rozpłaszczamy na placuszek, na środku układamy gruszkę i zawijamy wokół niej ciasto, formując kształt jeża. Tam gdzie mamy węższą część gruszki będzie ryjek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość. W oczka wtykamy kropelki czekoladowe (ja niestety już nie miałam, więc wetknęłam kuleczki pieprzu, które przed jedzeniem usunęłam) a w nosek, np. rodzynkę. Końcówkę nożyczek maczamy w mącę i na grzbietach jeżyków robimy małe nacięcia, imitujące kolce.
Pieczemy w temp 180st do momentu, aż uzyskają ładny kolorek.
Komentarze