Jogurt naturalny domowym sposobem

4.5 (182 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Jogurt ma wspaniałą konsystencję, nie za rzadki, niezbyt gęsty, wyszedł lejący.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
    1 litr mleka tłustego 3,2%
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Jogurt naturalny domowym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowałam 4 wysterylizowane słoiczki o objętości po ok 300ml (wyparzyłam je w piekarniku i ostudziłam, aby w momencie wlewania mleka nie były za gorące, ponieważ wysoka temp. zabije bakterie jogurtowe). Litr mleka (najlepiej świeżego, prosto od krowy, w każdym razie nie UHT), postawiłam na małym płomieniu kuchenki gazowej i podgrzałam do temp. 45-48 st. Temperaturę sprawdziłam wkładając do mleka palec. Jeśli nie możemy go utrzymać dłużej niż 10 sekund, to znaczy że temperatura jest odpowiednia. Jeśli jesteśmy w stanie trzymać go dłużej, to jest za zimne, jeśli krócej, za gorące.
  • 2. Jogurt * należy zahartować – wlewając kilka łyżeczek ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, po czym mieszamy z pozostałym mlekiem.
  • 3. Mleko z kulturami bakterii jogurtowych przelewamy do słoiczków, które szybko zakręcamy i stawiamy w tem. 43-45 st C. na 4 godziny **. Etap ten to inkubacja. Ja włożyłam słoiczków do kartonowego pudełka wyłożonego polarowym materiałem, zawinęłam dodatkowo w dwa ręczniki i dwa koce, można również użyć gazet.
  • 4. Po 4 godzinach słoiczki przekładamy jak najszybciej w chłodne miejsce, czyli najlepiej do lodówki.
  • 5. Prawidłowo zrobiony jogurt ma delikatny smak i kremową konsystencję. Nie jest zbyt gęsty. W przemyśle mleczarskim aby uzyskać gęstszy jogurt, mleko zagęszcza się przez parowanie.

Porady

* Bakterie jogurtowe to np. Streptoccocus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus ** Jeśli temperatura inkubacji jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny, jeśli będzie zbyt kwaśny, to znaczy że inkubowany był zbyt długo. Można dodawać do sałatek albo w blenderze zrobić z owocami, ja do części dodałam galaretkę – wyszedł słodki i owocowy. Produkt ten może stać przez tydzień w lodówce. Jogurtu nie zjadamy do końca, łyżkę lub dwie zostawiamy na przygotowanie następnego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować