Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

5 (158 ocen)

Deserek z gatunku sprzątam szafki:) ale dzięki temu wyszedł przepyszny i uroczy deserek na zimno:) serdecznie polecam i zapraszam:)Przykro mi,że nie ma zdjęć z poszczególnych etapów ale miałam jakiś problem z aparatem..

Składniki:

  • 70 g cukierków kukułek
    50 ml mleka
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru pudru
    25 g czekolady
    25 g herbatników
    2 łyżeczki żelatyny
    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać mleko i dodać kukułki. Ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać i ułożyć po czubatej łyżce na dnie pucharka i lekko je docisnąć.
  • 3. Do miski przelać jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Następnie cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone kukułki cały czas mieszając.
    W szklance rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją cienkim strumieniem do masy jogurtowo-kukułkowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
  • 4. Delikatnie przelać ją do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.
    Gdy masa stężeje kremówkę ubić na sztywno. Ubitą czekoladę rozdzielić pomiędzy pucharki i udekorować chrupkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować