Jogurtowa panna cotta z domową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka
Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki. Zmiksować z poziomkami na mus .
Do truskawek dodać cukier, sok z cytrynn i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu na szklanki.
Odlać około 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Sprawdzić czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu.
Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowych foremek do 1/3 wysokości . Odstawić do lodówki do stężenia .
Panna Cotta
Żelatynę wsypać do małej miseczki, dodać 2 łyżki śmietanki, wymieszać i odstawić na 10 minut. W międzyczasie do rondelka wlać połowę śmietanki kremowej, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Dodać ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii lub ekstrakt z wanilii .
Doprowadzić prawie do zagotowania, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać, aż cała się rozpuści. Drugą połowę śmietanki kremowej schłodzić i ubić dość sztywno .
Do śmietanki z wanilią dodać jogurt naturalny i wymieszać . Na koniec połączyć z ubitą śmietanką.
Krem wyłożyć na galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia. Deser powinien być gotowy po około 3 godzinach.
Porady
Deser można również przygotować w zwykłych filiżankach .
Komentarze