Jogurtowe ciasteczka imbirowe (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier mielimy w młynku do kawy do momentu powstania cukru pudru i przekładamy go do miski.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem.
2.Następnie dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem ucieramy.
* możemy zrobić to za pomocą miksera
3.Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.
4.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.
* jeśli ciasto będzie się zbytnio kleić, podsypujemy je mąką
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)
Komentarze