Jogurtowe ciasteczka imbirowe (bez jajek)

4.99 (193 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne i delikatne ciasteczka jogurtowe o intensywnej nucie imbirowej, pieczone bez dodatku jajek. Idealne do popołudniowej kawki :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 1 szklanka cukru
    - 100 g masła
    - 100 g jogurtu naturalnego
    - 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Jogurtowe ciasteczka imbirowe (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cukier mielimy w młynku do kawy do momentu powstania cukru pudru i przekładamy go do miski.

    Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem.
  • 2 2. Następnie dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem ucieramy.

    * możemy zrobić to za pomocą miksera
  • 3 3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, imbir, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.
  • 4 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

    * jeśli ciasto będzie się zbytnio kleić, podsypujemy je mąką

    Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować