Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek

0 (0 ocen)

Zapraszam na proste, tanie ale bardzo smaczne i wilgotne ciasto jogurtowe według mojego pomysłu, zapraszam:)

Składniki:

  • 170 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli
    2,5 łyżki cukru
    1 jajko
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/4 szklanki syropu klonowego
    70 g margaryny tortowej
    1,5 jabłka
    2 łyżki śniadaniowych chrupek czekoladowych

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z chrupek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Odłożyć na bok.
    Margarynę roztopić i ostudzić.
  • 2. Do miski przełożyć jogurt,dodać cukier, syrop klonowy oraz jajko. Wymieszać do połączenia składników. Dodać margarynę i ponownie wymieszać. Partiami dosypywać suche składniki i mieszać ale tylko po połączenia składników.
  • 3. Przełożyć do formy. Jabłko obrać i pokroić na cienkie plastreki. Ułożyć je na cieście dosyć gęsto.
    Chrupki przełożyć do woreczka i mocno je pokruszyć. Następnie posypać nimi wierzch ciasta. Piec około 35 minut w 180 st.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy