Jogurtowe ciasto z węgierkami i kruszonką

4.49 (183 ocen)

  • Łatwy

Ciasto z serii "znika w 5 minut" :) Gdy było jeszcze ciepłe "wyparowało" pół blachy ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - masło: 170 gramów
    - cukier: 120 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - jogurt naturalny: 130 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śliwki węgierki: 1 kilogram
    KRUSZONKA:
    - mąka: 5 łyżek
    - masło: 3 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto z węgierkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.

    Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto z węgierkami i kruszonką 2. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).

    Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek).

    Możemy lekko wcisnąć je w masę.

    Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

    Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować