Jogurtowe babeczki z jabłkami

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Miękkie i delikatne, w sam raz do popołudniowej kawki.

  • 30 min

Składniki:

  • - 150 g (mały kubek) jogurtu naturalnego,
    - 2 szklanki mąki,
    - 2/3 szklanki oleju,
    - szklanka cukru,
    - 4 jajka,
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - 2 jabłka,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Jogurtowe babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier,
    szczyptę soli, jajka, olej i jogurt. Całość miksuj około 3-4 minut na
    najwyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie.
  • 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe cząstki.
  • 3. Blachę do babeczek wyłóż papierowymi foremkami (papilotkami) lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, napełniaj ciastem do 2-3 wysokości, do każdej foremki włóż po 2-3 cząstki jabłka. Piecz w temperaturze 180 st.C
    przez 20 minut. Posyp cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można także dodać namoczone wcześniej (np. z mocnej herbacie lub rumie) rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować