Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pulchne i delikatne - bułeczki idealne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: (8 bułeczek)
    300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
    200 ml jogurtu naturalnego
    25 g drożdży
    60 ml letniego mleka
    60 ml oleju
    1,5 łyżki miodu
    szczypta soli
    Dodatkowo: konfitura z wiśni, twarożek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne
    Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :)
    Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.)
    Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę.
    Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor.
    Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować