Jogurtowe drożdzówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli biorę świeże drożdże, to zaczynam od rozczynu –drożdże rozrabiam z cukrem (ok. 1 łyżeczka) i mąką (ok. 1 łyżka) i zostawiam aż „ruszą” tj. zaczną rosnąć. I dalej jak w przepisie poniżej.
Roztapiam masło i odstawiam na bok –będę potrzebowała płynne, ale nie gorące.
Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól oraz drożdże instant (pomijam, gdy dodaję świeże;)) i wszystkie składniki suche dokładnie mieszam –najlepiej rózgą/trzepaczką, bo od razu spulchniam mąkę i równomiernie je rozprowadzam.
Następnie dodaję składniki mokre tj. rozczyn (o ile piekę na drożdżach świeżych, a pomijam, jeśli piekę z suchymi instant), jajko, jogurt mleko oraz roztopione masło. I dokładnie wyrabiam na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub maszyną do chleba w funkcji do wyrabiania ciasta albo po prostu mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ja zazwyczaj korzystam z miksera. Ciasto ma być miękkie, więc jeśli „czuję”, że jest za twarde/sztywne, dolewam więcej jogurtu, jeśli za mokre/lejące, dosypuję trochę mąki
Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi objętość
W czasie, gdy ciasto rośnie, szykuję dowolną ulubioną kruszonkę do drożdżówek –najprostsza chyba to taka, że do miski dodaję równe ilości mąki, cukru oraz masła i ucieram, łącząc i jednocześnie zagniatając/rozkruszając te składniki na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę (jeśli podsypuję mąką, to naprawdę niedużo) i robie placuszki na srodek kladę łyzke budyniu i zlepiam byłeczki.
Smarujemy je mlekiem lub jajkiem rozkłóconym i posypuje kruszonką i lekko ją dociskam.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st przez ok 20min aż się zrumienią.
Komentarze