Jogurtowe muffinki z bakaliami.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, a lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Zapraszam:)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonego berberysu
    1 łyżka suszonej miechunki

    Dodatkowo:
    5 dag czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Jogurtowe muffinki z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
    Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.
  • 3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.
  • 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.
  • 5. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Można użyć ulubionych bakali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować