Jogurtowe pod truskawkową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2/3 ciasta wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 a do reszty ciasta dodajemy kakao i marzemy po jasnej masie aby było trochę wzorków. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i zdejmujemy folię.
2.1/2 kg truskawek myjemy i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier, podgrzewamy i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
3.1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia, gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem naturalnym. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem na sztywną pianę,dodajemy masę jogurtową i dokładnie mieszamy.
4.1/2 masy jogurtowej wykładamy na biszkopt odstawiamy na chwilę do stężenia. Na masę wykładamy tężejącą masę z truskawek, ponownie odstawiamy do stężenia i wykładamy resztę masy jogurtowej ( gdy za bardzo stężała energicznie mieszamy). Truskawki kroimy na połówki i rozkładamy na masie zalewamy 2 tężejącymi galaretkami wymieszanymi w 3 szklankach wody.
Komentarze