Najprostsze ciasto pod słońcem z dodatkiem jogurtu greckiego i soczystych truskawek,posypane kruszonką najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka,zachęcam do wypróbowania!
50 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 ml jogurtu greckiego
100 ml oleju
55 dag truskawek świeżych
Jogurtowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski wsypać cukier i cukier waniliowy ubijać na puszystą prawie białą pianę,wlać olej dodać jogurt i zmiksować na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać-ciasto jest dość gęste.Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 23/39 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć usunąć szypułki osuszyć większe przekroić na połówki a małe poukładać w całości na cieście,składniki kruszonki wyrobić w palcach posypać ciasto.Wsadzić do piekarnika i piec około 45 minut.Studzić przy uchylonych drzwiczkach zimne oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze