Jogurtowe z truskawkami i kruszonką

4.33 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Najprostsze ciasto pod słońcem z dodatkiem jogurtu greckiego i soczystych truskawek,posypane kruszonką najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka,zachęcam do wypróbowania!

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    220 ml jogurtu greckiego
    100 ml oleju
    55 dag truskawek świeżych

    Kruszonka:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Jogurtowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto przed pieczeniem 1. Jajka wbić do miski wsypać cukier i cukier waniliowy ubijać na puszystą prawie białą pianę,wlać olej dodać jogurt i zmiksować na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać-ciasto jest dość gęste.Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 23/39 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
    Truskawki umyć usunąć szypułki osuszyć większe przekroić na połówki a małe poukładać w całości na cieście,składniki kruszonki wyrobić w palcach posypać ciasto.Wsadzić do piekarnika i piec około 45 minut.Studzić przy uchylonych drzwiczkach zimne oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować