Jogurtowiec miętowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszniutkie ciasto na zimno dla dorosłych o delikatnym smaku kokosu i mięty.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu naturalnego greckiego
    5 łyżek cukru pudru
    6 płaskich łyżeczek żelatyny
    1/2 szkl gorącej wody
    50 ml likieru kokosowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka kropli miętowych
    kilka kropli barwnika zielonego
    paczka okrągłych biszkoptów
    olej rzepakowy i wiórki do formy

Jogurtowiec miętowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia.Formę smarujemy delikatnie olejem i wysypujemy wiórkami kokosowymi.Jogurt przekładamy do miski i dodajemy do niego cukier puder.Dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści.dzielimy masę na dwie części.Do pierwszej dodajemy likier kokosowy i wiórki-dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy połowę żelatyny,mieszamy.Na dnie formy wykładamy biszkopty i na nie wylewamy masę kokosową.Układamy drugą warstwę biszkoptów.Do drugiej części jogurtu dodajemy krople miętowe i barwnik zielony(do odpowiadającego nam koloru).Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę żelatyny,mieszamy i przelewamy na biszkopty.Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia na min 1 godzinę.Smacznego

Porady

Robiłam jogurtowiec w formie na babke 20.Ale można również podać ciasto w innych foremkach a nawet w pucharkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy