Jogurtowy dip z bakłażana i papryki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lekki, orzeźwiający i zdrowy dip, w którym bez wyrzutów zanurzyć można swoje ulubione chrupiące przekąski.

  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan średni: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - papryka konserwowa: 0.5 sztuki
    - jogurt naturalny grecki: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 0.25 łyżeczki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz czarny: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Papryka konserwowa Przystawki Dip

Jogurtowy dip z bakłażana i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dip z bakłażana 1. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, posypujemy lekko solą. Kiedy puści sok, za pomocą papierowego ręcznika usuwamy go z powierzchni i smarujemy olejem plastry bakłażana. Kładziemy na teflonową patelnię i na małym gazie pod przykryciem „dusimy” bakłażana około 4 minuty z każdej strony aż będzie miękki. Zdejmujemy z gazu, ściągamy skórkę i widelcem rozgniatamy na jednolitą masę. Gdy ostygnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, jogurt. Dobrze mieszamy, całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Jogurt grecki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować