Nie skomplikowane i bardzo pyszne lekkie danie, zapraszam:)
Składniki:
Kurczak:
115 g piersi z kurczaka
50 g jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
Szczypta kardamonu
Sól do smaku
Sałatka kuskus:
30 g kaszy kuskus ( waga przed przygotowanej kaszy)
60 g cukinii
30 g papryki czerwonej
30 g pędów bambusa ze słoika
½ łyżeczki olej kokosowego
½ cebuli
1 łyżeczka sosu sojowego
Sól do smaku
Szczypta mielonego chili
Pierś z kurczaka na kuskusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Zrobić kilka nacięć na głębokość 3-4 mm. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać kurkumę, kardamon, pieprz cytrynowy oraz sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
2.Do marynaty włożyć mięso i obtoczyć go przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
3.¼ szklanki wrzątku połączyć z sosem sojowym i wlać do kaszy i zostawić na 5-7 minut pod przykryciem, aby kasza wchłonęła płyn.
4.W między czasie przygotować warzywa. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Podlać 2 łyżkami wody i dusić do miękkości.
5.Na koniec dodać pokrojony na mniejsze bambus. Doprawić do smaku sola i chili. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i połączyć z kaszą kuskus, wymieszać.
6.Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć sałatkę kuskus a na wierzchu delikatnie ułożyć mięso, nacięciami do góry. Wstawić do nagrzanego do 200 st i piec do momentu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!
Komentarze