Jogurtowy sernik z winogronem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę pracochłonny ale i z efektem. Najlepiej smakuje jeszcze gorący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    2szkl. mąki
    5 łyżek wody
    1szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sernikowa:
    1kg sera
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    pare kropel soku z cytryny
    1budyń waniliowy
    winogrono ciemne
    1jogurt Gratka

    Polewa kakaowa:
    3łyżki kakao
    1łyżka margaryny
    3łyżki cukru

    Dodatkowo:
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Sok Jajko

Jogurtowy sernik z winogronem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, cukier oraz kakao. Zagotować. Po ostudzeniu dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek -Wymieszaj Ręcznie. Większą część ciasta wyłóż do blaszki 24x37.
  • 2. Masa sernikowa: Ser i jogurt przełóż do misy. Wszystkie pozostałe sypkie składniki przełóż do sera. Zmiksuj na gładką masę.Dodaj umyte winogrono-wymieszaj łyżką. Połowę masy serowej wylej na ciasto. Następnie wyłóż resztę ciemnego ciasta. Na koniec wyłóż pozostały ser. piec 60min. w 180C.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki zagotuj i wymieszaj.
  • 4. Po upieczeniu sernika polać polewą kakaową i posyp pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować