Jubileuszowy torcik z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oto tort na 50 Rocznice ślubu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt - 7 jajek,1 i 1/4 szklanki maki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ,2 duże łyżki kakao ciemnego.
    Masa śmietankowa - 500 ml. kremówki 30 %, 2 śmietan fixy, 250 gr serka mascarpone,2 łyżki cukru pudru.
    Krem czekoladowy - 2 czekolady mleczne ,2 czekolady deserowe, 500 ml kremówki ,2 paczki śmietanki "Śnieżka" Dżem z czarnej porzeczki ,sok z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptu. 200 gr. uprażonego kokosu na złoty kolor. Ozdoby z masy cukrowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jubileuszowy torcik z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ; Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , ciągle ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier ,mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiewamy do masy jajecznej i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników .Następnie ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm szer. wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy w 180 stopniach około 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na 3 krążki.
  • 2. Masa śmietanowa ; śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,a następnie małymi porcjami dodajemy serek i łączymy z ubitą śmietaną..
    Krem czekoladowy - robię dzień wcześniej wieczorem . Śmietanę wlewam do garnka wkładam połamane czekolady i podgrzewam nie dopuszczając do gotowania aż czekolady się rozpuszczą.,schładzam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje z lodówki wsypuje śmietanki śnieżki i miksuje do uzyskania kremu.
  • 3. składanie tortu; dolny krążek nasączam sokiem ,następnie smaruje dżemem nakładam połowę kremu czekoladowego, nakładam drugi krążek i znowu nasączam , smaruje dżemem, nakładam resztę kremu czekoladowego nakładam 3 krążek ,dobrze dociskam . Cały tort łącznie z bokami smaruje masą śmietankową ,boki obsypuje uprażonym kokosem.Ozdabiam ozdobami z masy cukrowej które zrobiłam sama .

Porady

Do czekoladowego biszkoptu najlepiej smakuje dżem z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

image-268m9sx

To może cię zainteresować