Bułki w tym wydaniu Smakują i sycą. Taka kanapka to idealne późne śniadanie lub popołudniowa przekąska. Smakuje także na zimno. Dlatego można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie.
Składniki:
Składniki na 4 kanapki:
KLOPSIKI:
• 400 g mielonego mięsa,
• 1 cebula,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej do smażenia,
• 2 pomidory,
• 2 łyżki bułki tartej,
• 1 jajko,
• Olej do smażenia
DODATKOWO:
• 4 bułki,
• 3-4 ogórki kiszone,
• 2-3 pomidory,
• 100 g sera żółtego,
• Masło do smarowania,
• Ketchup do podania,
• Bazylia do dekoracji
Kanapka z pomidorowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KLOPSIKI:
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Razem smażymy do uzyskania dość gęstego sosu. Do sosu dodajemy mięso mielone. Razem smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Całość doprawiamy do smaku. Do lekko przestudzonej masy dodajemy bułkę tartą oraz jajko.
Formujemy małe klopsiki. Smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
2.Bułki przekrawamy na połowę. Jednak nie docinając do końca. Smarujemy masłem.
Zaczynając od dołu układamy pokrojone w plasterki ogórki, część sera żółtego, pokrojone w plasterki pomidory, część sera, klopsiki, pozostały ser.
Całość zapiekamy około 10 minut do rozpuszczenia sera.
Kanapki podajemy polane ketchupem.
Komentarze