Pulpeciki z reguły je się na obiad, ale mogą być też znakomitą przekąską. Rewelacyjnie sprawdzają się też w kanapkach i taką wersją Wam dziś polecam :)
45 min
Składniki:
Pulpeciki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka curry
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sól, pieprz
Sos :
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startego imbiru
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki garam masala
½ szklanki keczupu
½ łyżeczki cukru
½ szklanki domowego bulionu drobiowego lub wołowego
Sól, pieprz
Dodatkowo:
2 bagietki
½ opakowania rucoli
4 plastry ulubionego sera żółtego
Kanapka z pulpecikami curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki : Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy. Studzimy. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przestudzoną cebulę i dodajemy przyprawy tj. pieprz Cayenne, curry, pieprz i sól.
Mięso starannie wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa odrywamy po kawałku mięsa i w wilgotnych dłoniach formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 3-5 minut z każdej strony.
Sos: Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli na patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy tj. imbir, pieprz Cayenne, garam masalę i curry i przesmażamy wszystko 1 minutę.
Do cebuli wlewamy keczup i bulion, dodajemy cukier i dusimy wszystko 15 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy 1 minutę, wyłączamy.
Bagietkę kroimy na pół i każdą rozcinamy w poprzek grillujemy na patelni grillowej. Grillowaną bagietkę smarujemy delikatnie warstwą sosu, na nim układamy ser, rucoli, pulpety i wszytki polewamy jeszcze jedną porcją sosu, serwujemy od razu, smacznego ; )
Komentarze